Sery frąckowiak

Sery smażone z Granowa

Frąckowiak ser smażony Wielkopolska
Frąckowiak ser smażony Wielkopolska

Historia firmy

Wielu rodowitych mieszkańców Wielkopolski i Śląska pamięta smak domowego sera smażonego. Nasze mamy i babcie przygotowywały go z dojrzałego twarogu i masła według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Niezwykły smak i ciągnąca konsystencja z pewnością rekompensowały niedogodności związane z charakterystycznym zapachem, który roznosił się po całym domu podczas tego procesu i zostawał z nami jeszcze długo po zniknięciu ostatniej porcji tego przysmaku.

Ser smażony jest jedną z lokalnych tradycji, którą kochamy i którą chcieliśmy uchronić przed biegiem czasu i zmieniającym się rynkiem. Dlatego w maju 1992 roku założyliśmy firmę, która do dziś oferuje Wam wyjątkowy produkt – ser smażony w wygodnej, dostosowanej do dzisiejszych wymagań formie.

Powstały w Granowie – naszej rodzinnej miejscowości – Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak od wielu lat produkuje ser smażony według tej samej receptury. Mimo wielu niekorzystnych przemian branży spożywczej, zachowaliśmy niepowtarzalny charakter naszych produktów, które zdobywają uznanie kolejnych pokoleń. Jesteśmy czołowym producentem i dystrybutorem domowego sera smażonego w Polsce. Z radością obserwujemy zmieniające się trendy żywnościowe i wzrost świadomości konsumentów. Coraz więcej osób czyta etykiety i docenia naturalne rozwiązania. Chcemy, żeby smaczne i zdrowe produkty, o prostych składach trafiały każdego dnia na Wasze stoły i stały się początkiem nowej filozofii życia – w zdrowiu i zgodzie z naturą.

Frąckowiak
Produkty

Zobacz naszą ofertę

Ser smażony

Nasze sery robimy z naturalnych składników według tradycyjnych receptur, dlatego odnajdziecie w nich smak dzieciństwa.

Nowości

Najnowsza oferta wyśmienitych serów smażonych, już do kupienia w Waszych sklepach.

Chętnie odpowiemy na Wasze pytania
Aktualności

Bądź na bieżąco

Kanapka Monte Cristo z serem smażonym

Kanapka Monte Cristo (kanapka Monte Christo, kanapka Monte Kristo) to tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki i sera. Dodatkowo kanapki z chleba tostowego obtoczone są w jajku. Jest to nic innego jak jajko w chlebie z szynką i serem na patelni. Monte Cristo – kanapka wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Smaży się ją na patelni lub w głębokim tłuszczu. Do jej przygotowania posłużył nam Wielkopolski ser smażony półtłusty.

Kanapka z serem smażonym – składniki:

  • 4 kromki jasnego pieczywa tostowego
  • ½ kubka wielkopolskiego sera smażonego półtłustego
  • 2 plastry szynki
  • 1 duże jajko
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Kanapka z serem smażonym – przygotowanie:

  1. Na kromce jasnego pieczywa rozsmarowujemy ser smażony, na nim układamy plaster szynki i całość przykrywamy kolejną kromką jasnego pieczywa posmarowaną serem.
  2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i maczamy w nim przygotowane wcześniej kanapki z szynką i serem.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i układamy na nim kanapki. Obsmażamy je z 2 stron na złoty kolor.
  4. Kanapka Monte Cristo może być podana z cukrem pudrem i dżemem, polecam również sos z musztardy francuskiej.
ser smażony Wielkopolska
ser smażony Wielkopolska
ser smażony Wielkopolska
Sery smażone

Jakość

Tradycja przygotowywania sera smażonego w domu niemalże zanikła. Wynika to z wielu czynników – braku czasu, cierpliwości, specyficznego zapachu, ale przede wszystkim niskiej dostępności prawdziwego twarogu w sklepach. Produkty obecne dziś na sklepowych półkach nie pozwalają na naturalne dojrzewanie sera i usmażenie go babcinymi metodami. Nie chcieliśmy jednak rezygnować z niepowtarzalnego domowego charakteru tego specjału. Przez lata analizowaliśmy więc wielu dostawców i udoskonalaliśmy recepturę. Mimo, że w każdym domu przepis na ser był trochę inny to jednak wszystkie łączyła jedna rzecz: najwyższej jakości surowce – prawdziwy twaróg, najczystsze, wiejskie masło, przyprawy i zioła. Dziś możemy o sobie powiedzieć, że jesteśmy specjalistami w tej dziedzinie i wiemy, że sukces nie pozwala chodzić na skróty. Jesteśmy przekonani, że natury nie trzeba poprawiać.

W naszej produkcji spełniamy najsurowsze kryteria kontroli jakości i bezpieczeństwa produkcji zgodnie ze standardem HACCP. Wielkopolski Ser Smażony firmy Frąckowiak jest też certyfikowanym w Unii Europejskiej produktem tradycyjnym, produkowanym zgodnie z zatwierdzoną przez Komisję Europejską, starodawną, wielkopolską recepturą. Łączymy nowoczesną technologię z tradycyjną metodą smażenia sera bez uszczerbku na jego niepowtarzalnym aromacie i smaku. Daje nam to pełne prawo do oferowania domowych serów smażonych na rynkach Unii Europejskiej jako ciekawe uzupełnienie nieustannie rozszerzającej się oferty produktów regionalnych.

Galeria