Kanapka Monte Cristo z serem smażonym
Kanapka Monte Cristo (kanapka Monte Christo, kanapka Monte Kristo) to tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki i sera. Dodatkowo kanapki z chleba tostowego obtoczone są w jajku. Jest to nic innego jak jajko w chlebie z szynką i serem na patelni. Monte Cristo – kanapka wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Smaży się ją na patelni lub w głębokim tłuszczu. Do jej przygotowania posłużył nam Wielkopolski ser smażony półtłusty.
Kanapka z serem smażonym – składniki:
- 4 kromki jasnego pieczywa tostowego
- ½ kubka wielkopolskiego sera smażonego półtłustego
- 2 plastry szynki
- 1 duże jajko
- masło klarowane
- sól, pieprz
Kanapka z serem smażonym – przygotowanie:
- Na kromce jasnego pieczywa rozsmarowujemy ser smażony, na nim układamy plaster szynki i całość przykrywamy kolejną kromką jasnego pieczywa posmarowaną serem.
- W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i maczamy w nim przygotowane wcześniej kanapki z szynką i serem.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i układamy na nim kanapki. Obsmażamy je z 2 stron na złoty kolor.
- Kanapka Monte Cristo może być podana z cukrem pudrem i dżemem, polecam również sos z musztardy francuskiej.