PRZEPISY KULINARNE

Piersi z kurczaka pokrój w grube paski, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Przygotuj panierkę suchą. Połącz mąkę pszenną z mąką kukurydzianą w jednakowych proporcjach.
Przygotuj panierkę mokrą. Połącz jaja z mąką pszenną, wodą gazowaną, szczyptą proszku do pieczenia i solą. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
Przyprawionego kurczaka panieruj w panierce suchej, mokrej i ponownie w suchej.
Smaż na złoty kolor.
Cukinię i bakłażana pokrój i grilluj.
Podgrzej bułki, przesmaruj sosem BBQ lub ketchupem, dodaj sałatę, usmażone kawałki kurczaka, zgrillowane warzywa, marynowaną cebulę i rukolę.
Całość obficie polej lekko podgrzanym serem smażonym wielkopolskim.

SMACZNEGO!

Przygotuj tosty, możesz to zrobić w tosterze, opiekaczu lub na patelni.
Podsmaż cebulę, dodaj pomidorki koktajlowe, a po chwili młody szpinak. Całość delikatnie podgrzej. Dopraw do smaku.
W garnku zagotuj wodę z łyżką octu winnego lub jabłkowego i szczyptą soli. Na wrzącą wodę delikatnie włóż wybite jajo, odstaw na chwilę tak by białko się ścięło, a żółtko było płynne.
Na talerzu ułóż tost, podsmażone pomidorki i szpinak, delikatnie przełóż jajko poche.
Dopełnieniem smaku będzie polanie przystawki podgrzanym ekologicznym serem smażonym.
Całość udekoruj ziołami i kwiatami jadalnymi.

SMACZNEGO!

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i pokrój na mniejsze części.
Na patelni z tłuszczem podsmaż ziemniaki, przypraw solę, pieprzem i wędzoną papryką, dodaj pokrojoną cukinię i paprykę. Na koniec dodaj pokrojone surowe zielone szparagi, dopraw ulubionymi ziołami (majeranek, tymianek, oregano).
Sos smażony wielkopolski podgrzej, wzbogać go pokrojoną natką pietruszki i wymieszaj.
Sałatkę na ciepło podawaj polaną przygotowanym sosem serowym z pietruszką.
Udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatkę możesz również podawać na zimno.

SMACZNEGO!

Karkówkę pokrój w plastry, przygotuj marynatę z soli, pieprzu, czosnku, papryki, rozmarynu, musztardy, oleju i zmielonego ziela angielskiego. Mięso pozostaw w marynacie na minimum kilka godzin.
Mięso usmaż lub grilluj.
Ugotowane ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory również grilluj.
Grillowaną karkówkę podawaj razem z warzywami. Na ciepłe mięso nałóż ser smażony z kminkiem. Pod wpływem temperatury ser pięknie się rozleje po mięsie. Ser możesz również położyć na ciepłe warzywa i osiągniesz też świetny efekt.
Całość udekoruj świeżym rozmarynem.

SMACZNEGO!

Krótką bagietkę przesmaruj serem smażonym wielkopolskim.
Ułóż osuszoną sałatę, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki.
Ponownie przesmaruj serem smażonym.
Udekoruj kiełkami słonecznika i kiełkami zielonego groszku.
Kanapkę możesz dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!

Nachosy obficie polej delikatnie podgrzanym serem smażonym.
Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Na tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę z kurkami, dodaj pokrojone surowe zielone szparagi. Całość delikatnie podsmaż. Dopraw do smaku.
Dodaj ciepły makaron i ser smażony wielkopolski.
Dopraw i udekoruj świeżym tymiankiem.
Całość wymieszaj i delikatnie podgrzej, tak by ser się rozpuścił i oblepił makaron.
Tagliatelle z kurkami możesz wzbogacić dodając odrobinę białego wina i sok z cytryny.

SMACZNEGO!