Sery frąckowiak

Historia Firmy Frąckowiak

Frąckowiak ser smażony Wielkopolska
Frąckowiak ser smażony Wielkopolska

Historia

Jak narodziła się w Wielkopolsce tradycja smażonego sera? Wśród lokalnych mieszkańców przekazywana jest legenda o starym Gliwie i jego psie Bilonku. Pośród bagien żył stary Gliwa, który z racji swojego wieku nie miał już wiele sił do pracy, nikt też nie pomagał mu przy codziennych obowiązkach. Miał w swojej chacie zawsze dużo twarogu, którego nie był w stanie zjadać i ser ten psuł się na potęgę. 

Nie podobało się to okolicznym mieszkańcom i zlecili oni podpalenie jego chaty, co z pewnością przekonałoby go do zmienienia miejsca zamieszkania. Tak się też stało, Gliwa wyniósł się z lasu, ale na miejscu spalonej chaty został jego pies, który przez dłuższy czas zajadał się czymś ze smakiem. Zauważył to jeden z mieszkańców i szybko zorientował się co się wydarzyło. Zabrał do siebie Bilonka i zrobił eksperyment na wzór tego, co przez dłuższy czas miało miejsce w chacie Gliwy. Od tamej pory wieść o smażonym serze rozniosła się po okolicy, a ser zaczęto nazywać zgliwiałym na cześć starego Gliwy.

Frąckowiak

Domowy ser smażony

Wielu rodowitych mieszkańców Wielkopolski i Śląska pamięta smak domowego sera smażonego. Nasze mamy i babcie przygotowywały go z dojrzałego twarogu i masła według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Niezwykły smak i ciągnąca konsystencja z pewnością rekompensowały niedogodności związane z charakterystycznym zapachem, który roznosił się po całym domu podczas tego procesu i zostawał z nami jeszcze długo po zniknięciu ostatniej porcji tego przysmaku. W przeciwieństwie do serów topionych, jest to produkt o bardzo krótkim składzie, nie zawiera on mieszanki serów o wątpliwym pochodzeniu, a także zagęszczaczy, konserwantów, dodatków chemicznych gwarantujących smarowność.

Sery-Frackowiak-Produkty
ser smażony Wielkopolska
stoisko Frackowiak Wielkopolska

Produkt lokalny

Ser smażony jest jedną z lokalnych tradycji, którą kochamy i którą chcieliśmy uchronić przed biegiem czasu i zmieniającym się rynkiem. Dlatego w maju 1992 roku założyliśmy firmę, która do dziś oferuje Wam wyjątkowy produkt – ser smażony w wygodnej, dostosowanej do dzisiejszych wymagań formie. Jesteśmy jednym z dwóch regionów w Polsce, dzięki którym smak domowego sera smażonego nie zostaje zapomniany.

Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak

Powstały w Granowie – naszej rodzinnej miejscowości – Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak od wielu lat produkuje ser smażony według tej samej receptury. Mimo wielu niekorzystnych przemian branży spożywczej, zachowaliśmy niepowtarzalny charakter naszych produktów, które zdobywają uznanie kolejnych pokoleń. Jesteśmy czołowym producentem i dystrybutorem domowego sera smażonego w Polsce. Z radością obserwujemy zmieniające się trendy żywnościowe i wzrost świadomości konsumentów. Coraz więcej osób czyta etykiety i docenia naturalne rozwiązania. Chcemy, żeby smaczne i zdrowe produkty, o prostych składach trafiały każdego dnia na Wasze stoły i stały się początkiem nowej filozofii życia – w zdrowiu i zgodzie z naturą.

Produkty

Zobacz naszą ofertę

Ser smażony

Nasze sery robimy z naturalnych składników według tradycyjnych receptur, dlatego odnajdziecie w nich smak dzieciństwa.

Nowości

Najnowsza oferta wyśmienitych serów smażonych, już do kupienia w Waszych sklepach.

Chętnie odpowiemy na Wasze pytania
Aktualności

Bądź na bieżąco

Kanapka Monte Cristo z serem smażonym

Kanapka Monte Cristo (kanapka Monte Christo, kanapka Monte Kristo) to tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki i sera. Dodatkowo kanapki z chleba tostowego obtoczone są w jajku. Jest to nic innego jak jajko w chlebie z szynką i serem na patelni. Monte Cristo – kanapka wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Smaży się ją na patelni lub w głębokim tłuszczu. Do jej przygotowania posłużył nam Wielkopolski ser smażony półtłusty.

Kanapka z serem smażonym – składniki:

  • 4 kromki jasnego pieczywa tostowego
  • ½ kubka wielkopolskiego sera smażonego półtłustego
  • 2 plastry szynki
  • 1 duże jajko
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Kanapka z serem smażonym – przygotowanie:

  1. Na kromce jasnego pieczywa rozsmarowujemy ser smażony, na nim układamy plaster szynki i całość przykrywamy kolejną kromką jasnego pieczywa posmarowaną serem.
  2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i maczamy w nim przygotowane wcześniej kanapki z szynką i serem.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i układamy na nim kanapki. Obsmażamy je z 2 stron na złoty kolor.
  4. Kanapka Monte Cristo może być podana z cukrem pudrem i dżemem, polecam również sos z musztardy francuskiej.

Galeria