Rozgrzewające dania
Czas, kiedy na zewnątrz zaczyna robić się chłodno, skłania nas do ogrzewania naszego organizmu. Oprócz tego, że można założyć ciepły sweter, doskonałym pomysłem jest również pyszna rozgrzewająca gęsta zupa krem. Gorący i dodający niesamowitej energii krem z warzyw z aromatycznym regionalnym przysmakiem z Wielkopolski, to rozkosz podniebienia. Uwierzcie, on z pewnością nie raz pojawi się na Waszym stole, bo nie można mu się oprzeć. Rozgrzewającą zupę uzupełniają chrupiące kawałki opiekanego na patelni chleba.
Zupa krem z serem smażonym – składniki:
- ½ kalafiora
- 3 główki czosnku
- 1 mały seler
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak lub kilka mniejszych
- 2 cebule
- 200g sera smażonego Frąckowiak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- gałka muszkatołowa
- szałwia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 kromki pieczywa
- Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy do niego obrane ząbki czosnku i na niewielkim ogniu podsmażamy je, żeby zyskały złoty kolor i wewnątrz stały się zupełnie miękkie. Kiedy tak się stanie, wyjmujemy ząbki czosnku z garnka.
- Do tego samego naczynia wrzucamy pokrojone warzywa i je również chwilę podsmażamy. Warzywa można pokroić według własnego uznania, ponieważ w rezultacie i tak zostaną zblendowane.
- Przesmażone warzywa zalewamy bulionem oraz winem i gotujemy około 20-30 minut. Do miękkich warzyw dodajemy usmażony wcześniej czosnek, ser oraz przyprawy. Całość blendujemy na gładki krem.
- Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy pieczywo z obydwu stron, by było pachnące i chrupiące.
- Do talerza wlewamy gorącą i kremową zupę, podajemy ją z ciepłą grzanką.
W jakim celu dodajemy ser smażony do zupy krem?
Zupa krem, jak sama nazwa mówi, ma mieć w domyśle kremową konsystencję. Po zblendowaniu warzyw bardzo często okazuje się, że nie uzyskała ona odpowiedniej gęstości. Ser smażony Frąckowiak nadaje zupie niezwykłej kremowości. Oprócz udoskonalenia konsystencji posiada on także szereg innych korzyści, jakie przynosi naszemu daniu. Doskonały smak, który kryje w sobie przysmak z Granowa, nadaje zupie charakteru. Dodatkowo wzbogacamy zupę w składniki odżywcze, a także ser wzmacnia jej kaloryczność, co przy rozgrzewających zupach, jest pożądanym efektem.