Pytania i odpowiedzi

Pytania
i odpowiedzi

Na czym polega tradycyjne smażenie sera w Państwa firmie, i czym różni się od oryginalnego domowego sposobu?

Wielu z nas pamięta wszechobecny aromat gliwiejącego twarogu, który w babcinej kuchni, w miseczce pod przykryciem, oczekiwał na swój dzień. Niekiedy, dla przyspieszenia procesu gliwienia, dodawano sody oczyszczonej. Odpowiedni moment sygnalizował ostry, specyficzny zapach, testujący cierpliwość całej rodziny. Tak przygotowany ser smażyło się na patelni z dodatkiem masła, do czasu roztopienia i uzyskania odpowiedniej, ciągnącej się konsystencji. Tradycyjnie do sera smażonego dodawany jest kminek, choć wiele receptur zawiera także majeranek, cząber czy nawet paprykę. Gotowy ser wylewano do miseczek i podawano po wystudzeniu. Często jednak znikał jeszcze ciepły, bezpośrednio z patelni.

W ZSPiH Frąckowiak tak właśnie wygląda smażenie domowego sera. Używamy wiejskiego twarogu, który w odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności samoistnie gliwieje w znacznie krótszym czasie. Następnie dodajemy masło i smażymy, ciągle mieszając. Dzięki rozwojowi technologii tę pracę na szczęście wykonują za nas maszyny.

Naturalnym sposobem konserwacji domowego sera smażonego Frąckowiak jest odpowiednio długie smażenie w wysokiej temperaturze oraz wlewanie gorącego sera do kubeczków i bloków, w których jest on natychmiast szczelnie zamykany z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Następnie ser jest schładzany do temperatury sugerowanej na opakowaniu (2-8 st.C) i z zachowaniem ciągu chłodniczego trafia do sklepów, w których jest dostępny konsumentom. Tak rygorystyczny proces produkcji i magazynowania zgodny z systemem HACCP pozwala na zachowanie w zamkniętym opakowaniu nawet miesięcznego terminu przydatności do spożycia bez konieczności dodania jakichkolwiek środków konserwujących. Oczywiście po otwarciu kubeczka sera smażonego Frąckowiak sugeruje się dalsze przechowywanie w lodówce oraz spożycie w ciągu 2-3 dni.

Jednym z ważniejszych elementów składających się na wyjątkową jakość i smak domowego sera smażonego Frąckowiak jest naturalny proces gliwienia twarogu. Użycie w tym celu twarogu chudego zapewnia optymalny proces gliwienia i co najważniejsze charakterystyczny „aromat” sera smażonego. Dzięki temu możliwe jest wyeliminowanie ewentualnego posmaku gorzkości i zjełczałego tłuszczu zawartego w gliwiejącym twarogu półtłustym lub tłustym. Do naturalnie zgliwiałego twarogu chudego dodajemy świeże wiejskie masło i dzięki temu ostatecznie możemy cieszyć się tak znakomitym i niepowtarzalnym smakiem.

Największa tradycja samodzielnego smażenia sera pochodzi z regionu Wielkopolski i Górnego Śląska. Tam też obecnie nadal jada się najwięcej tego produktu. Z tego też względu praktycznie bez problemu można kupić domowy ser smażony Frąckowiak w większych sklepach w tych regionach. Niestety w małych sklepach często brakuje miejsca na dobre i zdrowe ale niestety mało reklamowane tradycyjne produkty. Cała nadzieja w wiernych konsumentach naszego domowego sera smażonego. 

Domowy ser smażony Frąckowiak w postaci bloku, z którego można ukroić dowolny kawałek na wagę jest serem twardszym (ułatwia to krojenie) i nie rozlewa się tak szybko, jak sery smażone w kubeczkach. Podstawową bazą obu serów smażonych jest wiejski twaróg chudy z tym, że do uzyskania twardszej konsystencji sera smażonego na wagę wymagany jest wyjątkowo suchy twaróg. Tak niespotykanie niski udział wody uzyskuje się w specjalnych tradycyjnych prasach, które pozwalają uzyskać twaróg o wymaganej przez nas wilgotności. Różnica zatem polega wyłącznie na różnej konsystencji sera smażonego przy zachowaniu jednakowo wysokiej jakości. Z tego też względu każdy z nich znajduje coraz większą grupę swoich amatorów.

Domowy ser smażony Frąckowiak z Granowa zaraz po usmażeniu ma dokładnie taką samą konsystencję jak ser smażony niegdyś w domach. Zapewnienie mu odpowiednich warunków transportu do sklepu, w którym możecie go Państwo kupić, wymaga odpowiednich warunków chłodniczych, w których w naturalny sposób utwardzają jego konsystencje. Aby po prostu „zmiękł” (przed naszym apetytem) i stał się odpowiednio ciągnący proponujemy przed jedzeniem włożyć kubek sera na kilka minut do ciepłej wody. Wówczas jego konsystencja będzie bardzo zbliżona do tej, którą pamiętamy z samodzielnego smażenia w domu. Właśnie taki ser smakował najlepiej i często bardzo szybko „znikał” nawet ciepły już bezpośrednio z patelni.

Na szczęście posługiwanie się w nazwach produktów przedrostkami „ekologiczny” lub „BIO” jest w Polsce uwarunkowane bieżącym przestrzeganiem wielu ścisłych procedur i poddawaniem się nieustannej kontroli i certyfikacji. Ekologiczny ser smażony BIO z Granowa jest produkowany zgodnie z opisaną powyżej tradycyjną metodą smażenia sera, lecz surowiec do jego produkcji (ekologiczny twaróg chudy, ekologiczne masło ekstra) pochodzi z polskich gospodarstw ekologicznych. Wszystkie zakupy w/w surowców, cała produkcja ekologicznego sera smażonego z Granowa, jego magazynowanie i sprzedaż są ściśle kontrolowane i specjalnie ewidencjonowane zarówno w firmie Frąckowiak, jak i przez zewnętrzną, niezależną jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA z Lublina. Jest to gwarancja i pewność, że Ekologiczny Ser Smażony BIO z Granowa jest pierwszym i jedynym w Polsce, prawdopodobnie najzdrowszym domowym serem smażonym.

Wielkopolski Ser Smażony firmy Frąckowiak jest certyfikowanym w Unii Europejskiej produktem tradycyjnym, produkowanym zgodnie z zatwierdzoną przez Komisję Europejską, starodawną, wielkopolską recepturą. Wszystkie surowce (chudy twaróg i masło) pochodzą z wielkopolskich mleczarń, a proces produkcji jest ściśle przestrzegany i nie odbiega od tradycyjnego sposobu smażenia praktykowanego niegdyś przez nasze mamy i babcie. Ze względu na ogromny nacisk na najwyższą jakość serów smażonych Frąckowiak od początku ich istnienia, pozostałe produkty firmy są również produkowane tym sposobem. Dzięki temu wszystkie mają tak niepowtarzalny smak, doceniany od wielu lat przez smakoszy z całej Polski.