Przepisy kulinarne

Burger z chrupiącym kurczakiem
i grillowanymi warzywami
Piersi z kurczaka pokrój w grube paski, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Przygotuj panierkę suchą. Połącz mąkę pszenną z mąką kukurydzianą w jednakowych proporcjach.
Przygotuj panierkę mokrą. Połącz jaja z mąką pszenną, wodą gazowaną, szczyptą proszku do pieczenia i solą. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
Przyprawionego kurczaka panieruj w panierce suchej, mokrej i ponownie w suchej.
Smaż na złoty kolor.
Cukinię i bakłażana pokrój i grilluj.
Podgrzej bułki, przesmaruj sosem BBQ lub ketchupem, dodaj sałatę, usmażone kawałki kurczaka, zgrillowane warzywa, marynowaną cebulę i rukolę.
Całość obficie polej lekko podgrzanym serem smażonym wielkopolskim.
Smacznego!


Tost z jajkiem poche z młodym szpinakiem, pomidorkami
i ekologicznym serem smażonym BIO z Granowa
Przygotuj tosty, możesz to zrobić w tosterze, opiekaczu lub na patelni.
Podsmaż cebulę, dodaj pomidorki koktajlowe, a po chwili młody szpinak. Całość delikatnie podgrzej. Dopraw do smaku.
W garnku zagotuj wodę z łyżką octu winnego lub jabłkowego i szczyptą soli. Na wrzącą wodę delikatnie włóż wybite jajo, odstaw na chwilę tak by białko się ścięło, a żółtko było płynne.
Na talerzu ułóż tost, podsmażone pomidorki i szpinak, delikatnie przełóż jajko poche.
Dopełnieniem smaku będzie polanie przystawki podgrzanym ekologicznym serem smażonym.
Całość udekoruj ziołami i kwiatami jadalnymi.
Smacznego!


Sałatka na ciepło z ziemniaków i warzyw
z sosem serowo - pietruszkowym
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i pokrój na mniejsze części.
Na patelni z tłuszczem podsmaż ziemniaki, przypraw solę, pieprzem i wędzoną papryką, dodaj pokrojoną cukinię i paprykę. Na koniec dodaj pokrojone surowe zielone szparagi, dopraw ulubionymi ziołami (majeranek, tymianek, oregano).
Ser smażony wielkopolski podgrzej, wzbogać go pokrojoną natką pietruszki i wymieszaj.
Sałatkę na ciepło podawaj polaną przygotowanym sosem serowym z pietruszką.
Udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatkę możesz również podawać na zimno.
Smacznego!



Grilowana karkówka z pieczonymi warzywami, ziemniakami, zapiekana z Wielkopolskim serem smażonym Frąckowiak
Karkówkę pokrój w plastry, przygotuj marynatę z soli, pieprzu, czosnku, papryki, rozmarynu, musztardy, oleju i zmielonego ziela angielskiego. Mięso pozostaw w marynacie na minimum kilka godzin.
Mięso usmaż lub grilluj.
Ugotowane ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory również grilluj.
Grillowaną karkówkę podawaj razem z warzywami. Na ciepłe mięso nałóż ser smażony z kminkiem. Pod wpływem temperatury ser pięknie się rozleje po mięsie. Ser możesz również położyć na ciepłe warzywa i osiągniesz też świetny efekt.
Całość udekoruj świeżym rozmarynem.
Smacznego!


Kanapka sandwich z warzywami i z serem smażonym Frąckowiak
Krótką bagietkę przesmaruj serem smażonym wielkopolskim.
Ułóż osuszoną sałatę, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki.
Ponownie przesmaruj serem smażonym.
Udekoruj kiełkami słonecznika i kiełkami zielonego groszku.
Kanapkę możesz dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!



Nachosy ze świeżym szczypiorkiem polane serem smażonym Frąckowiak
Nachosy obficie polej delikatnie podgrzanym serem smażonym.
Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!


Tagliatelle z kurkami i szparagami w sosie serowym
Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Na tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę z kurkami, dodaj pokrojone surowe zielone szparagi. Całość delikatnie podsmaż. Dopraw do smaku.
Dodaj ciepły makaron i ser smażony wielkopolski.
Dopraw i udekoruj świeżym tymiankiem.
Całość wymieszaj i delikatnie podgrzej, tak by ser się rozpuścił i oblepił makaron.
Tagliatelle z kurkami możesz wzbogacić dodając odrobinę białego wina i sok z cytryny.
Smacznego!
