Historia sera smażonego

Jak narodziła się w Wielkopolsce tradycja smażonego sera? Wśród lokalnych mieszkańców przekazywana jest legenda o starym Gliwie i jego psie Bilonku. Pośród bagien żył stary Gliwa, który z racji swojego wieku nie miał już wiele sił do pracy, nikt też nie pomagał mu przy codziennych obowiązkach. Miał w swojej chacie zawsze dużo twarogu, którego nie był w stanie zjadać i ser ten psuł się na potęgę.

Nie podobało się to okolicznym mieszkańcom i zlecili oni podpalenie jego chaty, co z pewnością przekonałoby go do zmienienia miejsca zamieszkania. Tak się też stało, Gliwa wyniósł się z lasu, ale na miejscu spalonej chaty został jego pies, który przez dłuższy czas zajadał się czymś ze smakiem. Zauważył to jeden z mieszkańców i szybko zorientował się co się wydarzyło. Zabrał do siebie Bilonka i zrobił eksperyment na wzór tego, co przez dłuższy czas miało miejsce w chacie Gliwy. Od tamej pory wieść o smażonym serze rozniosła się po okolicy, a ser zaczęto nazywać zgliwiałym na cześć starego Gliwy.

Frąckowiak

O firmie Sery Frąckowiak - propozycja podania wielkopolskiego sera smażonego

Domowy ser smażony

Wielu rodowitych mieszkańców Wielkopolski i Śląska pamięta smak domowego sera smażonego. Nasze mamy i babcie przygotowywały go z dojrzałego twarogu i masła według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Niezwykły smak i ciągnąca konsystencja z pewnością rekompensowały niedogodności związane z charakterystycznym zapachem, który roznosił się po całym domu podczas tego procesu i zostawał z nami jeszcze długo po zniknięciu ostatniej porcji tego przysmaku. W przeciwieństwie do serów topionych, jest to produkt o bardzo krótkim składzie, nie zawiera on mieszanki serów o wątpliwym pochodzeniu, a także zagęszczaczy, konserwantów, dodatków chemicznych gwarantujących smarowność.

Produkt lokalny

Ser smażony jest jedną z lokalnych tradycji, którą kochamy i którą chcieliśmy uchronić przed biegiem czasu i zmieniającym się rynkiem. Dlatego w maju 1992 roku założyliśmy firmę, która do dziś oferuje Wam wyjątkowy produkt – ser smażony w wygodnej, dostosowanej do dzisiejszych wymagań formie. Jesteśmy jednym z dwóch regionów w Polsce, dzięki którym smak domowego sera smażonego nie zostaje zapomniany.

Historia sera smażonego

Jak narodziła się w Wielkopolsce tradycja smażonego sera? Wśród lokalnych mieszkańców przekazywana jest legenda o starym Gliwie i jego psie Bilonku. Pośród bagien żył stary Gliwa, który z racji swojego wieku nie miał już wiele sił do pracy, nikt też nie pomagał mu przy codziennych obowiązkach. Miał w swojej chacie zawsze dużo twarogu, którego nie był w stanie zjadać i ser ten psuł się na potęgę.

Nie podobało się to okolicznym mieszkańcom i zlecili oni podpalenie jego chaty, co z pewnością przekonałoby go do zmienienia miejsca zamieszkania. Tak się też stało, Gliwa wyniósł się z lasu, ale na miejscu spalonej chaty został jego pies, który przez dłuższy czas zajadał się czymś ze smakiem. Zauważył to jeden z mieszkańców i szybko zorientował się co się wydarzyło. Zabrał do siebie Bilonka i zrobił eksperyment na wzór tego, co przez dłuższy czas miało miejsce w chacie Gliwy. Od tamej pory wieść o smażonym serze rozniosła się po okolicy, a ser zaczęto nazywać zgliwiałym na cześć starego Gliwy.

Frąckowiak

Domowy ser smażony

Wielu rodowitych mieszkańców Wielkopolski i Śląska pamięta smak domowego sera smażonego. Nasze mamy i babcie przygotowywały go z dojrzałego twarogu i masła według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Niezwykły smak i ciągnąca konsystencja z pewnością rekompensowały niedogodności związane z charakterystycznym zapachem, który roznosił się po całym domu podczas tego procesu i zostawał z nami jeszcze długo po zniknięciu ostatniej porcji tego przysmaku. W przeciwieństwie do serów topionych, jest to produkt o bardzo krótkim składzie, nie zawiera on mieszanki serów o wątpliwym pochodzeniu, a także zagęszczaczy, konserwantów, dodatków chemicznych gwarantujących smarowność.

Produkt lokalny

Ser smażony jest jedną z lokalnych tradycji, którą kochamy i którą chcieliśmy uchronić przed biegiem czasu i zmieniającym się rynkiem. Dlatego w maju 1992 roku założyliśmy firmę, która do dziś oferuje Wam wyjątkowy produkt – ser smażony w wygodnej, dostosowanej do dzisiejszych wymagań formie. Jesteśmy jednym z dwóch regionów w Polsce, dzięki którym smak domowego sera smażonego nie zostaje zapomniany.

Historia sera smażonego - makaron tagliatelle z kurkami
Kanapka sandwich z warzywami i serem smażonym