Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player
        

Pytania i odpowiedzi

  1. Na czym polega tradycyjne smażenie sera w Państwa firmie i czym różni się od oryginalnego domowego sposobu?

    Wielu z nas pamięta wszechobecny "aromat" gliwiejącego twarogu, który w babcinej kuchni, w miseczce pod "prawie szczelnym" przykryciem oczekiwał na "swój dzień". Potem, gdy swą wonią już wszystkim "dawał się we znaki", był wrzucany na patelnię i z dodatkiem prawdziwego masła (kiedyś było tylko takie :-)) smażył się w towarzystwie ciągłego, powolnego mieszania. Gdy już "bulgotał" i znamiennie się ciągnął znów trafiał do miseczki w celu wystygnięcia. Często jednak nie miał tyle szczęścia i "znikał już ciepły bezpośrednio z patelni". W ZSPiH Frąckowiak tak właśnie wygląda smażenie domowego sera. Oczywiście nadal używa się wiejskiego twarogu chudego(prawie niedostępnego już w sklepach), który samoistnie gliwieje pod przykryciem, potem dodaje się najprawdziwsze masło extra i smaży powolnie mieszając. Tylko dzięki naszym nieocenionym klientom są to dziś znacznie większe ilości (niż w babcinej patelni) i dlatego mają szczęście trafić do kubeczków lub bloków, z których mogą się nim rozkoszować zarówno nasi wierni, jak i nowi klienci.
  2. Czy ser smażony jest produktem zdrowym i czy możliwy jest aż miesięczny termin przydatności do spożycia, skoro nie stosuje się w nim konserwantów?

    Naturalnym sposobem konserwacji domowego sera smażonego Frąckowiak jest odpowiednio długie smażenie w wysokiej temperaturze oraz wlewanie gorącego sera do kubeczków i bloków, w których jest on natychmiast szczelnie zamykany z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Następnie ser jest schładzany do temperatury sugerowanej na opakowaniu (2-8 st.C) i z zachowaniem ciągu chłodniczego trafia do sklepów, w których jest dostępny konsumentom. Tak rygorystyczny proces produkcji i magazynowania zgodny z systemem HACCP pozwala na zachowanie w zamkniętym opakowaniu nawet miesięcznego terminu przydatności do spożycia bez konieczności dodania sztucznych środków konserwujących. Oczywiście po otwarciu kubeczka sera smażonego Frąckowiak sugeruje się dalsze przechowywanie w lodówce oraz spożycie w ciągu 2-3 dni.
  3. Dlaczego jako niemal jedyna firma w Polsce produkujecie Państwo ser smażony na bazie twarogu chudego a nie na przykład półtłustego, skoro i tak dodajecie później tłuszcz w postaci masła?

    Jednym z ważniejszych elementów składających się na wyjątkową jakość i smak domowego sera smażonego Frąckowiak jako naturalny proces gliwienia wiejskiego białego twarogu. Użycie w tym celu twarogu chudego zapewnia optymalny proces gliwienia i co najważniejsze charakterystyczny "aromat" sera smażonego. Dzięki temu możliwe jest wyeliminowanie ewentualnego posmaku gorzkości i zjełczałego tłuszczu zawartego w gliwiejącym twarogu półtłustym lub tłustym. Do naturalnie zgliwiałego twarogu chudego dodajemy świeżutkie wiejskie masło i dzięki temu ostatecznie możemy szczycić się tak znakomitym i niepowtarzalnym smakiem.
  4. Dlaczego w małych sklepach oraz w niektórych regionach Polski często nie można kupić domowego sera smażonego z Granowa?

    Największa tradycja samodzielnego smażenia sera pochodzi z regionu Wielkopolski i Górnego Śląska. Tam też obecnie nadal jada się najwięcej tego produktu. Z tego też względu praktycznie bez problemu można kupić domowy ser smażony Frąckowiak w większych sklepach w tych regionach. Niestety w małych sklepach często brakuje miejsca na dobre i zdrowe ale niestety mało reklamowane tradycyjne produkty. Cała nadzieja w wiernych konsumentach naszego domowego sera smażonego. Domaganie się do bezpośrednio w sklepie spowoduje, że będzie tam dla Państwa dostępny i przy okazji ucieszy również innych klientów.
  5. Czym różni się domowy ser smażony Frąckowiak z Granowa w kubeczku od sera z bloku kupowanego na wagę?

    Domowy ser smażony Frąckowiak w postaci bloku, z którego można ukroić dowolny kawałek na wagę jest serem bardzo twardym (ułatwia to krojenie) i nie rozlewa się tak szybko, jak sery smażone w kubeczkach. Podstawową bazą obu serów smażonych jest wiejski twaróg chudy z tym, że do uzyskania twardszej konsystencji sera smażonego na wagę wymagany jest wyjątkowo suchy twaróg. Tak niespotykanie niski udział wody uzyskuje się w specjalnych tradycyjnych prasach, które pozwalają uzyskać twaróg o wymaganej przez nas wilgotności. Różnica zatem polega wyłącznie na różnej konsystencji sera smażonego przy zachowaniu jednakowo wysokiej jakości. Z tego też względu każdy z nich znajduje coraz większą grupę swoich amatorów.
  6. Dlaczego domowy ser smażony Frąckowiak z Granowa kupowany w sklepie jest dużo twardszy niż ten usmażony kiedyś samodzielnie?

    Domowy ser smażony Frąckowiak z Granowa zaraz po usmażeniu ma dokładnie taką samą konsystencję jak ser smażony niegdyś w domach. Zapewnienie mu odpowiednich warunków transportu do sklepu, w którym możecie go Państwo zakupić wymaga odpowiednich warunków chłodniczych, w których w naturalny sposób utwardzają jego konsystencje. Aby po prostu "zmiękł" (przed naszym apetytem) i stał się odpowiednio ciągnący proponujemy przed jedzeniem włożyć kubek sera na kilka minut do ciepłej wody. Wówczas jego konsystencja będzie bardzo zbliżona do tej, którą pamiętamy z samodzielnego smażenia w domu. Właśnie taki ser smakował najlepiej i często bardzo szybko "znikał" nawet ciepły już bezpośrednio z patelni.
  7. Skąd tak naprawdę wiadomo, że nowy Ekologicziny Ser Smażony BIO z Granowa jest naprawdę zdrowy, czysty i ekologiczny?

    Na szczęście posługiwanie się w nazwach produktów przedrostkami "ekologiczny" lub "BIO" jest w Polsce uwarunkowane bieżącym przestrzeganiem wielu ścisłych procedur i poddawaniem się nieustannej kontroli i certyfikacji. Nowy Ekologiczny ser smażony BIO z Granowa jest produkowany zgodnie z opisaną powyżej tradycyjną metodą smażenia sera lecz surowiec do jego produkcji (ekologiczny twaróg chudy, ekologiczne masło ekstra) pochodzi od pewnych polskich gospodarstw ekologicznych. Wszystkie zakupy w/w surowców, cała produkcja ekologicznego sera smażonego z Granowa, jego magazynowanie i sprzedaż są ściśle kontrolowane i specjalnie ewidencjonowane zarówno w firmie Frąckowiak, jak i przez zewnętrzną, niezależną jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA z Lublina. Jest to gwarancją i daje pewność, że nowy Ekologiczny Ser Smażony BIO z Granowa jest pierwszym w Polsce, prawdopodobnie najzdrowszym domowym serem smażonym.
  8. Dlaczego domowe sery smażone Frąckowiak mają tak mało wyróżniające się na półkach wzory opakowania?

    Wiele produktów na nowoczesnych półkach sklepowych charakteryzuje się niezwykle kolorowymi i rzucającymi się w oczy wzorami opakowań. To prawda, że z marketingowego punktu widzenia ma to niesamowicie ważne znaczenie lecz nie do końca w przypadku starych, tradycyjnych produktów jak domowe sery smażone firmy Frąckowiak. Ich starą szatę graficzną zna ogromna ilość przywiązanych konsumentów i przyzwyczajając się do niej kojarzy się ze smakiem, jaki od lat doświadcza i nadal oczekuje. Dlatego tak ważne jest skojarzenie znanego od lat tradycyjnego smaku dobrego sera smażonego z jego znanym dotychczas opakowaniem. Za innowacyjnością i nowoczesnością firmy Frąckowiak przemawia jednak fakt, że wszystkie nowe produkty (Fondue presto, Ekologiczny ser smażony BIO z Granowa, Wielkopolski Ser Smażony) szczycą się wyjątkowo atrakcyjnymi i niespotykanymi kolorystycznie oraz wzorniczo opakowaniami. Na wielu wystawach i targach zyskują uznanie nie tylko klientów ale również profesjonalnych firm zajmujących się nowoczesnym design'em.
  9. Czym specjalnym charakteryzuje się Wielkopolski Ser Smażony?

    Wielkopolski Ser Smażony firmy Frąckowiak jest certyfikowanym w Unii Europejskiej produktem tradycyjnym, produkowanym zgodnie z zatwierdzoną przez Komisję Europejską, starodawną, wielkopolską recepturą. Wszystkie surowce (chudy twaróg i masło) pochodzą z wielkopolskich mleczarń a proces produkcji jest ściśle przestrzegany i nie odbiega od tradycyjnego sposobu smażenia praktykowanego niegdyś przez nasze mamy i babcie. Ze względu na ogromny nacisk na najwyższą jakość serów smażonych Frąckowiak od początku ich istnienia, pozostałe produkty firmy są również produkowane tym sposobem. Dzięki temu wszystkie mają tak niepowtarzalny smak, doceniany od wielu lat przez smakoszy z całej Polski.